Warning: Use of undefined constant portfolio - assumed 'portfolio' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home5/ithakast/public_html/wp-content/themes/himalayasSE/single.php on line 15

Reconstruction of Ramses Square in Cairo, Egypt

  • Address: Ramses Square in Cairo, Egypt
  • Area: .
  • Project year: 2009г
  • Role
    International competition project
  • PA
    Telemak ANANYAN
  • Architects
    Gohar ISAKHANYAN, Sevada PETROSYAN, Armen GHAVTCHYAN, Argina KOCHKOYAN, Karen AGHAJANYAN, Vahagn MKRTCHYAN, Diana AGHAJANYAN

GENERAL DATA
An innovative, radically new design of transport interchanges and on-ground parking is offered. The highway is shifted outside the square. Parking is located in specially designed spiral-shaped craters.

Ramses Square becomes a pedestrian area.

Whirlpool-helix serves as a transport interchange for a highway without traffic lights. The highway is laid in the four-level “tube”, hanging on the bridge.

• Light metro line is available at the first level.
• The second level includes urban, transit infrastructure (water, gas, electricity supply, digital communication etc)
• The third and the fourth levels, the “tubes”, are reserved for traffic

Oncoming traffic on different surfaces allows to increase the number of road lanes and facilitates the decoupling highway without traffic lights (head movements do not overlap, which makes both right and left turns optimal).